Titulná strana Eshop Oznamy a akcie Predajcovia O pive Diskusia Navštívili sme Návštevná kniha Pozvánky
Úvodní stránka Nachádzate sa: Diskusia > Otázky pre MISTRA SLÁDKA > Ml. koncentráty a cukor
Užívateľ: Prihlásiť Košík (0.00 €)

Prihlásenie k odberu noviniek:

Technická pomoc:
+421 948 528 889 – O2–Telefonica
+421 911 528 889 – T-Mobile
+421 905 528 889 – Orange

Diskusia | Otázky pre MISTRA SLÁDKA | Ml. koncentráty a cukor

Diskusia > Otázky pre MISTRA SLÁDKA > Ml. koncentráty a cukor
Pridať príspevok

Ml. koncentráty a cukor

07.06.08 10:07:04 (Odpovedať)
Matt
Rád by som vedel ku ktorým mladinovým koncentrátom je nutné pridávať kvasný cukor a ktoré ho už obsahujú.

Koncentráty

10.06.08 13:19:02 (Odpovedať)
Maltózu, resp. dextrózu nie je potrebné pridať k mladinovým koncentrátom firmy Muntons - trieda 4 a 5 a k koncentrátom firmy Woodfordes.
K ostatným mladinovým koncentrátom doporučujeme pridať Maltózu ZNALEC, poprípade PRÉMIOVÁ alebo ako lacnú alternatívu dextrózu.

maltoza vs. dextroza

07.01.10 20:15:46 (Odpovedať)
ahojte, ja by som sa chcel opytat aky je vlastne rozdiel okrem zlozenia medzi maltozou a dextrozou. co je lepsie pouzit pre varenie koncentratu muntos, triedy premium.
dakujem

Maltóza

12.01.10 18:43:44 (Odpovedať)
Dextróza je náhrada za repný cukor; je to alternatíva pre lacnejšiu výrobu piva.
Maltóza ZNALEC je 100% sladový výťažok. Používa sa pre dosiahnutie maximálnej kvality piva.
Maltóza PRÉMIOVÁ je zložená z dextrózy a maltózy ZNALEC v pomere 50/50.

ihdkKWMRkIOHftGnUtY

05.09.11 18:32:23 (Odpovedať)
Times are changing for the bteetr if I can get this online!

Muntons - Premium Bitter a cukor

16.12.10 12:50:04 (Odpovedať)
Mam otasku pri zarabani mladinoveho koncetratu Muntons - Premium Bitter som spravil chibu namiesto 1,5kg maltozi som dal len 1kg ako to ovplivni moje pivo? Popripade kedi bi som to mohol este domiesat? dakujem za odpoved

Maltóza

20.12.10 07:11:15 (Odpovedať)
Sebo
Prečo si chcel dať 1,5 kg maltozy? 1 kg je predsa v pohode. Viac maltózy neznamená lepšie pivo. Bude to v pohode.

maltoza

20.12.10 16:55:58 (Odpovedať)
Tuna na nete vnavode je uvadzane 1kg avsak nieje tam napisane na ake mnozstvo( ale predpoklad je za asi na jednu konzervu mladini). No a niekde sa zase uvadza 1:1 (konzerva vazi 1,5kg) tak preto ma to zmiatlo. Dal som kilo tak uvidim aki bude visledni efekt problem mam len steplotou ktora mi kolise od 16 do 20 stupnou.

Maltoza

20.12.10 20:02:41 (Odpovedať)
Sebo
1kg stačí. To je štandardná dávka bude to v poriadku. Tá teplota je tiež v pohode. Horšie by bolo keby ti to lietalo do vyšších teplôt. Nabudúce vyskúšaj niečo z vyšších tried koncentrátov. Až taký rozdiel v cene nie je a výsledok je lepší. Pivo má plnšiu chuť. Veď ak sa nemýlim tak za koncentrát triedy GOLD dáš viac len o cca 2,50 € (maltózu v tomto prípade samozrejme už nekupuješ)

maltoza

21.12.10 23:54:33 (Odpovedať)
Toto je moje prve pivo som zvedavi na visledok ale bezohladu ci bude dobri alebo zli urcite budem skusat dalej..

maltoza

23.12.10 18:21:41 (Odpovedať)
Sebo
Tak daj vediet ako to dopadne. Mne dokvasa Woodforde´s Wherry Bitter. Od Woodforde´s robim pivo prvy krat tak som zvedavy.

maltoza

24.12.10 01:06:13 (Odpovedať)
no mne to asi ties dokvasa us sa to vobec nehibe teda kvasna zatka mozno zajtra budem stacat, virovnal som hladinu vodi rano uvidim ci hu pretlaci... a podla toho to stocim do flias

Maltoza

24.12.10 14:32:05 (Odpovedať)
Sebo
Ono nevadi ked sa ti to bude pomalinky este hybat. Stocit to mozes. Je to zive pivo takze nejaky maly pohyb to moze mat. Idealne je kupit si cukromer. Niektori pivovarnici stacaju pri zbytkovom cukre 4,5%. Vtedy netreba pouzit fermentacny drops a dokvasi to uz vo flasi. Ja nemam cas to tak sledovat takze pouzivam drops. Myslim ze podla toho co pises to mozes stocit. Bude to uz dobre neboj.

maltoza

26.12.10 21:40:59 (Odpovedať)
Takze pivo mam stocene mierne kisnutie tam este bolo bo pivo malo vonu piva ale chut prazdnu (nieco ako tridni odctate pivo) avsak bolo tam citit urcitu kislost ako pri skisnutich jedlach(kvasnice boli biele ulozene nadne avsak pachli ako zvratki...tak zato ta moja obava o napadnuti)... takze dufam ze nieje nejako napdnute a ze sa vtich flasiach dorobi.. Inak sa nan velmi tesim...

Maltoza

29.12.10 19:47:41 (Odpovedať)
Sebo
To ze pivo po prvej fermentácii chutí tak ako popisuješ je úplne normálne. Ak si všetko správne a dôkladne dezinfikoval tak sa napadnutia báť nemusíš. Len ho teraz pekne nechaj dozrievať a bude to ok.

dozrievanie

09.01.11 19:16:35 (Odpovedať)
Moja dalsia otaska je ohladne dozrievania piva. Druhe kvasenie vo flasiach som nechal 10dni pri 20°C. Dozrievanie piva som vsak presunul do tmavej pivnice so stalou teplotou 7°C je tato teplota vhodna pre dozrievanie piva? Popripade aka teplota je najvhodnejsia na toto dozrievanie? Navod uvadza iba tmave a chladne miesto. Dakujem za odpoved.

Dozrievanie

10.01.11 17:59:36 (Odpovedať)
Sebo
Aj pri takejto teplote ti pivo dozreje ale bude to chciet viac casu. Ak mas takuto pivnicu tak tam ti pivo vydrzi aj cele roky. Hlavne vyssie triedy. Myslim ze uz by si ho mal mat vycistene. Ja robim prvu ochutnavku po dvoch tyzdnoch. To len preto aby som zistil ci je vsetko v poriadku a ci sa pivo spravne vyvija. Kazdopadne daj vediet ked ho ochutnas sam som zvedavy ako sa ti podari tvoje prve pivo. A drzim palce...

hotovo

01.02.11 23:15:58 (Odpovedať)
Takze prve pivko sa mi podarilo chuti skvele( troska prazdnejsia chut) ale ma vsetko co pivo potrebuje.... dakujem za radi a drzim palce ostatnim prvo varicom...

Hotovo

02.02.11 18:05:18 (Odpovedať)
Sebo
Tak Marek gratulujem. Len tak dalej. A tak ako som uz spomenul vyskusaj vyssie triedy koncentratov. Pri nich je chut plnsia. Samozrejme tam kde treba doplnit maltozu pouzi urcite maltozu a nie dextrozu. Vela stastia.

kvasenie

03.02.11 00:47:20 (Odpovedať)
Dakujem pekne aj ja mam stoho radost a planujem tu visiu triedu hlavne koli tomu archivu. Avsak mal som zakupene dve piksle visie spominaneho piva no a zalozil som dalsiu varku pri ktorej mi vsak nastal daki problem bo po dvoch dnoch sa mi hladina vodi v kvasnej zatke virovnala kvasenie vsak predtim nebolo bohvie ake skor take pomale, otvoril som nadobu a vnej bolo velke mnostvo co2(teda ak som to spravne pomenoval) a kvasenie mierne pokracovalo( teda lajicki bublinki navrch stupali) pivo som okostoval a vlasne malo to us chut piva( ziadni slad teda minimalni) avsak nadobu som uzatvoril a nechal tak planujem to okostovat a stocit do flias po osmom dni co je piatok, spravil som niekde chibu? alebo je mozne ze pivo mohlo tak richlo vikvasit( malsom ako pri prvom 19-20°C) dakujem za radu pripadne visvetlenie problemu... PS: nadobu som dezinfikoval domestosom v minimalnom mnosstve oplachol aj v piatich vodach mohol domestos zabit kvasinki?

Kvasenie

03.02.11 15:14:07 (Odpovedať)
Sebo
Ahoj. Tak mne sa tiez nedavno stalo ze mi Export Stout od Muntons vykvasil za cca 2,5 dna. Mal som trochu obavu, ale pivo je dobre. Hustota sice bola o malicko vyssia ako by mala byt ale je to ok a pivo nie je prepenene.
Co sa tyka dezinfekcie tak nie som odbornik na Domestos ale moc sa mi to nepozdava. Radsej nabuduce pouzi Savo Original. To je vhodne aj na dezinfekciu studni a bazenov. Ja to robim tak ze najprv nadobu vymyjem vodou a trochou Sava a potom dam do nadoby asi 3 litre teplej vody so Savom nadobu pretrepem a necham stat cca 45 minut. Potom dobre vyplachnem studenou vodou.
No a co sa este tyka tvojho kratkeho kvasenia tak skus odmerat hostotu. To ti napovie v akej faze sa to asi nachadza. Pozor na bublinky pri merani. Precitaj si prispevok "Hustota po prvej fermentacii". Pripadne je tu otazka ci je dobre uzavreta nadoba?

Kvasenie

03.02.11 15:18:27 (Odpovedať)
Sebo
Marek prosim ta este napis aku vodu pouzivas? Teoreticky aj tu moze byt problem. Hlavne ak pouzivas vodu z vodovodu a obsahovala by chlor.

kvasenie

03.02.11 23:41:06 (Odpovedať)
Ano voboch pripadoch som pouzil vodu s vodovodu meskeho tipu takze je vnej urcite chlor... vprvom pripade som sak prevaril 20 litrou a tri litre som dal priamo s vodovodu a pivo je perfektne vtomto druhom pripade som prevaril vsetkich 23litrou... oplati sami tuto druhu varku stocit do flias?

kvasenie dodatok

03.02.11 23:46:58 (Odpovedať)
Nabuduce sa pri dezinfekciji budem riadit tvojou radou nadobu mam tu istu ako pri prvej varke avsak teoreticki unik tam moze bit takze ties skusim zabespecit tento problem... Hustomer bohuzial nevlasnim... mohol bi som pouzit cukromer( urceni na vini must)? niekde som tu cital ze vivoj kvasenia sa da urcit aj meranim hustoti cukru v pive( ak sa milim ma vklude oprav)...

Kvasenie

04.02.11 08:00:07 (Odpovedať)
Sebo
Ahoj Marek. Neviem aku pouzivas kvasnu nadobu, ale ak mas o nej pochybnosti tak si radsej casom zakup nejaku na to vhodnu. Ja pouzivam tu od Mistra sladka a som s nou spokojny. Davaj pozor na to aby si mal nadobu z potravinarskeho plastu. Pri reakciach ktore prebiehaju pri kvaseni by sa inak mohli uvolnovat zmäkcovadla a stabilizatory z plastu a to urcite pit nechces.
Cukromer samozrejme pouzit mozes aj vinarsky ide len o to aky ma rozsah. Vinari pracuju s vyssim obsahom cukru (aspom vacsinou) ako my. Teraz by som ta nerad zavadzal ale zbytkovy cukor by si po vykvaseni mal mat urcite pod 3%. Neviem presne cislo. Ale myslim ze privelmi sa mylit nebudem. Uz som tu niekde spominal ze niektori pivari stacaju pri zbytkovom cukre 4,5% a vtedy nepouzivaju fermentacny drops. Odmeraj to ak sa ti bude dat. Ak nemas vhodny cukromer a mas pocit ze pivo uz stoji tak ho urcite stoc. Ak sa nieco pokazilo vyliat ho mozes aj potom. Ale stale je mozne ze pivo bude dobre aj napriek kratkej prvej fermentacii.
Este k tej vode: Ak si ju prevaril tak sa chloru bat nemusis.

Kvasenie

04.02.11 18:08:07 (Odpovedať)
Sebo
Marek predsa ma este k celej tej veci napadlo nasledovne: Ak prevaris vodu tak ju sice zbavis chloru ale aj kyslika. A kyslik pre svoju cinnost potrebuju kvasinky. Preto ak nabuduce budes pouzivat prevarenu vodu tak ju musis prevzdusnit. Napriklad nalievanim z vysky do nadoby a tiez dobrym premiesavanim mladiny aby sa do vody kyslik opät dostal.
Mozno aj tu je pes zakopany co sa tyka tej kratkej prvej fermentacie.

Kvasenie

05.02.11 14:10:58 (Odpovedať)
Tak nadobu som si virobil sam avsak urcite je spotravinarskeho plastu povodne je urcena na skaldovanie a prepravu medu samozrejme mam hu nepouzivanu problem vsak moze bit vtom tesneni ale natom este popracujem. Vodu som prevaril a lial s viski potom miesal aj s mladinou as do vichladnutia avsak urcite to nebolo as tak okislicene ako bi malo bit bo som otom ani nevedel ze prevarena voda ma takuto vlasnost islomi skor oten chlor. Moj mustomer bohuzial ukazuje minimalne do 10stupnou takze som ho nepouzil ale urcite si pretakito pripad zakupim ten hustomer. Pivo som postacal do flias chut malo dobru vlasne chutilo us ako hotove pivo avsak prazdnejsie a velmi viprchane aroma bola perfektna. Tak moja otaska teras smeruje ktomu ze co sa stane s pivom ked bolo stocene sest dni po ukonceni kvaseni je to velki problem? A ci drops dokaze nastartovat druhotne dokvasanie aj vtomto mojom pripade? Dakujem za profesionalne postrehi.

Kvasenie

05.02.11 17:02:52 (Odpovedať)
Sebo
Fermentacny drops samozrejme sluzi na to aby prebehla sekundarna fermentacia. Kedze po primarnej fermentacii je cukor spotrebovany tak musime pridat dalsi aby sa sekundarna fermentacia nstartovala.
Pokial pivo po primarnej fermentacii dlho zostane v nadobe nestocene, moze to sposobit problem so sek. fermentaciou. Nemyslim ale ze to bude tvoj pripad. Len prvy tyzden nechaj pivo niekde pri izbovej teplote aby sa kvasinky nastartovali az potom premiestni pivo na chladnejsie miesto. Ja myslim ze to bude v poriadku.

kvasenie

10.03.11 20:28:13 (Odpovedať)
Takze pivo sa vidarilo dokonca je lepsie ako ta prva varka je o stipku horkejsie takze urcite budem nechavat pivo prekvasit uplne tak vnom neni citit ten zbitkovi cukor. Dakujem Sebovi za jeho rady velmi mi to pomohlo a us sa tesim na dalsiu varku...

Kvasenie

12.03.11 09:44:23 (Odpovedať)
Sebo
Marek tesi ma ze sa ti dari. Len tak dalej. A nezabudni sa delit o svoje skusenosti v buducnosti. Vela stastia

dextroza

30.01.11 21:07:09 (Odpovedať)
dnes som robil svoje prve pivo, ako cukry som pouzil pol kila dextrozy a pol kila maltozy. v navode je rozpustit v studenej vode. pouzil som vodu studenu na 12stupnov. maltoza sa pocas miesania krasne rozpustila ale dextroza sa premenila na velky biely kamen, ktory som musel pol hodinu rozbijat/miesat a aj tak sa to uplne nepodarilo. v com je problem?

Dextoza

01.02.11 19:33:45 (Odpovedať)
Sebo
Myslim ze problem je prave v tej studenej vode. V teplej vode sa cukor (dextroza) rozpusta rychlejsie. Je to dane tym ze pri vyššej teplote sú intenzívnejšie nárazy molekúl vody na kryštálovú mriežku cukru, rýchlejišia je aj difúzia molekúl cukru vo vode. Teda rýchlosť difúzie so zvýšením teploty rastie. Nabuduce skus teplejsiu vodu a dextrozu za staleho miesanie prisypaj postupne. Alebo este lepsie, nabuduce pouzi len maltozu :-) a budes mat lepsie pivo.

tekuty sladovy vytazok

13.02.11 15:39:33 (Odpovedať)
alebo je mozne miesto cukru (malt/dext) pouzit tekuty sladovy vytazok? skusal to uz niekto? je to este lepsie pivo?

Výťažok

14.02.11 08:36:16 (Odpovedať)
Samozrejme je možné použiť tekutý sladový výťažok, len treba pamätať: na 23 litrov mladiny buď 1 kg sušeného alebo 1,5 kg tekutého výťažku.

vytazok

14.02.11 09:51:38 (Odpovedať)
a pivu to prospeje alebo je maltoza lepsia?

maltóza

14.02.11 10:13:51 (Odpovedať)
Sladový výťažok, či už tekutý alebo sušený, je maltóza; sušená je lacnejšia, preto sa viac používa.

Dextróza alebo repný cukor?

09.02.11 15:30:41 (Odpovedať)
Dobrý deň, chcem sa spýtať čí mániekto skúsenosť s požitím klasického repného cukru na fermentáciu? resp. čo sa stalo keby som ho použil namiesto DEX, alebo Maltózy? malo by to nejaký fatálny náledok pre chuť piva?
Ďakujem

Repny cuko

09.02.11 17:07:56 (Odpovedať)
Sebo
Repny cukor na pivo? Tak to nebude pivo. Repný cukor do piva nepatri!!! Alebo ten produkt potom nenazyvaj pivom. Sami si chceme robit pivo prave preto, lebo chceme piva poctive. Nie europiva ktore nam dnes ponukaju velke spolocnosti. Tym ide o kvantitu nie o kvalitu.
Na chuti to citit budes. Chyti to taky vinovy charakter. A s pivom to uz nebude mat nic spolocne. Ved jacmenny slad je zaklad piva!

daj šancu mitr sládkovi

12.02.11 14:44:13 (Odpovedať)
pivovarník
Domovarič má pravdu, prečo na dotazy neodpovedá "MISTR SL8DEK",veď je to jeho stránka a jeho biznis jemu by malo na tom záležaťať, stále radí len "učeň"
SEBO s ktorého sa stáva Mistr.......

Daj sancu...

13.02.11 10:18:53 (Odpovedať)
Sebo
Nuz myslim ze diskusia je o diskusii. Donedavna sem neprispieval takmer nikto. Tak sa o skusenosti podelme vsetci. O tom to ma byt. Pozri sa na zahranicne stranky o homebrewingu. Tam ludia diskutuju vymienaju si skusenosti a to denno denne. Nerozumiem preco by to nemohlo fungovat aj u nas a na tejto stranke. No dobre ak sa mylim a tato DISKUSIA ma vyzerat "inak" budem rad ked sa k tomu vyjadri aj Mistr Sladek.

Kvasný cukor a diskusia

14.02.11 08:50:12 (Odpovedať)
Doporučujeme použiť jednoznačne maltózu - to je 100% sladový výťažok. Dextróza je pre tých, ktorí chcú šetriť. Repný cukor nedoporučujeme vôbec, to už nie je pivo. Dá sa tak vyrobiť alkoholický nápoj pre tých, čo chcú alkohol. Tí, čo chcú pivo - používajte určite maltózu.

Pokiaľ ide o reakcie, Sebo odpovedal správne, tak som nepovažoval za potrebné reagovať; je skúsený a vie dobre poradiť. Ale nie je problém, aby reagoval aj MS.

kvasenie

25.02.11 19:00:36 (Odpovedať)
Dnes som obdržal zásielku a hned som začal s pokusom.
Asi po šiestich hodinách stále nepozorujem tvorbu bubliniek,ale teplota sa zvýšila skoro o 2 stupne oproti priestoru. Dá sa usudzovať, že je všetko v poriadku ?!