...caoko, priatelia domaceho a ineho dobreho pivčiska, prosim vas, napiste mi co si vsetko musim kupit - teda ingrediencie, aby som si spravil nie moc horke pivo, totiž, kupil som si pivoverček, k tomu jednu sadu na vyrobu piva, urobil, pivo bol skvele, potom som si kupil znovu jednu sadu na domace pivo, vykvasilo, dal som do flasi, nechal tri mesiace v pivnici - a potom slavnostne pri zapalenej fajke otvoril, no a bol horke jak zajačia žlč...a neviem, kde som spravil chybu, lebo - ako vidite som absolutny začiatočnik, čiže, prosim o zoznam, čo presne musim kupiť, aby som si vyrobil pitne pivo . Vopred vam ďakujem a dam vedieť, ako som zase dopadol. Pekny deň a ešte raz vďaka vas Juraj
Dotaz
Sebo
Ahoj Juraj. Nenapisal si sice aky pivovarcek si si kupil, ale predpokladam ze si si kupil od Mistra Sladka alebo obdobny a piva robis z koncentratov. Ak si lepsie vsimnes tak pri vacsine koncentratov tu na e-shope sa udava aj farba ako EBC:xx a horkost ako EBU:xx. Pri tej farbe cim je cislo nizsie tym je aj pivo svetlejsie. Pri horkosti je to obdobne. Cim nizsie cislo tym je aj horkost nizsia. Cize piva s horkostou EBU:45-55 sa uz daju oznacit ako viac chmelene cize horke. Ospravedlnujem sa tym ktorym by sa tieto piva este nezdali prilis horke a dochmeluju. Samozrejme tu je dolezity individualny vkus kazdeho z nas. Nepises aky koncentrat si pouzil (ak robis pivo z koncentratov) to by tiez pomohlo. Skratka vyberaj piva z nizsim cislom EBU. Napriklad od Muntons Dockland Porter, alebo IPA (nizsia horkost je pre mna u tohto piva paradoxom) pripadne niektory Pilsner by ti mohol vyhovovat. No a co k vyrobe potrebujes? No co sa tyka surovin tak to zalezi od typu koncentratu. Napr. od Muntons rada Gold uz nepotrebuje nic pridat. Rovnako ani od Woodforde´s ci Milestone. Vacsina ostatnych koncentratov potrebuje pridat maltozu. Doporucujem pridat 100% maltozu. Oproti dextroze pripravis lepsie a plnsie pivo. Vyskusaj radu Gold a neolutujes. Ked si odmyslis cenu maltozy ktoru uz nemusis kupovat tak ta cena je priblizne rovnaka ako pri nizsich radach kde prave maltozu musis dokupit. Nemyslim ze si spravil chybu pri vyrobe piva a preto bolo horke. Skor predpokladam ze si pouzil taky koncentrat...Daj Boh stastia