Titulná strana Eshop Oznamy a akcie Predajcovia O pive Diskusia Navštívili sme Návštevná kniha Pozvánky
Úvodní stránka Nachádzate sa: Diskusia > Otázky pre MISTRA SLÁDKA > spodne kvasenie
Užívateľ: Prihlásiť Košík (0.00 €)

Prihlásenie k odberu noviniek:

Technická pomoc:
+421 948 528 889 – O2–Telefonica
+421 911 528 889 – T-Mobile
+421 905 528 889 – Orange

Diskusia | Otázky pre MISTRA SLÁDKA | spodne kvasenie

Diskusia > Otázky pre MISTRA SLÁDKA > spodne kvasenie
Pridať príspevok

spodne kvasenie

24.01.11 22:04:34 (Odpovedať)
v príspevku o vyrobe českeho ležiaku spodným kvasením uvádzate, že počas kvasenia sa na hladine vytvorí hnedá vrstvička ktorú treba odstrániť aby pivo neskyslo. zaujímalo by ma akým spôsobom možno túto vrstvu odstrániť a kedy je najlepšie urobiť tento krok?

spodne kvasenie

25.01.11 14:51:01 (Odpovedať)
ešte by ma zaujímalo či môže spodné kvasenie prebiehať aj v uzavretej nadobe s kvasnou zatkou alebo má prebiehať v otvorenej nadobe?
vďaka

Spodne kvasenie

25.01.11 17:24:22 (Odpovedať)
Sebo
Tak spodne rovnako ako aj vrchne kvasenie je vhodne prevadzat v uzavretej nadobe. Rovnako treba davat pozor na kontaminaciu v obidvoch pripadoch. Samozrejme v principe je mozne robit kvasenie v otvorenych nadobach ale treba zvazit kde je nadoba umiestnena a dokladne robit sanitacia priestoru kde sa nadoba nachadza. Ked to vsetko zvazime tak zistime ze je jednoduchsie pouzit uzavrete nadoby.
Co sa tyka zbierania deky tak ta sa zacina zbierat akonahle sa vytvori hneda pena (vrstva) na hladine. Myslim ze tak okolo stvrteho dna. Zavisi to samozrejme od viacerych faktorov treba to len sledovat. Ta nadoba bude lepsia od Coopers ako od Mistra sladka kvoli tomu ze u Coopers nadoby sa da zlozit veko z celeho vrchu nadoby a tak je do nej lepsi pristup a deku lepsie pozbieras. Zbierat ju mozes nejakou nerezovou naberackou napriklad (nezabudnut pred pouzitim dezinfikovat). Kup si nieco co budes pouzivat len ty pri vareni piva. Radsej neber nic z kuchyne co pouziva manzelka. Hlavne teda drevene varesky a pod. ktore su uz krasne nasiaknute mastnotou. To by si to pivo mohol rovno vyliat a obohatit tak obsah nasich kanalizacii.

spodne kvasenie

25.01.11 19:39:34 (Odpovedať)
takže to mám otvoriť, pozbierať penu a zase zavrieť a potom čakať kým sa pena znovu neurobí? nedôjde počas zberu peny ku kontaminácii zo vzduchu?
vďaka za pomoc

Spodné kvasenie

26.01.11 18:59:03 (Odpovedať)
Sebo
Pokial mas nadobu umiestnenu v normalnom prostredi tak sa nemas coho bat. Pokojne nadobu otvor a penu opatrne pozbieraj. Deku musis zbierat pokial sa vytvara. Takze sa zbiera podla potreby viac krat. Kontaminacie sa teda nemusis bat len nezabudni na cistotu.

zazvor

25.01.11 09:36:15 (Odpovedať)
mpz
Je možné pridať čerstvy zázvor do kvasnej nádoby a urobiť zázvorové pivo?

zazvor

09.02.11 14:37:15 (Odpovedať)
huascaran
Ja som pred rokom urobil taky pokus, medovo-zazvorove pivo. Zaklad tvoril tusim tento koncentrat: "Mistr Sládek - Český Ležiak (spodné kvasenie)". Po chmelovare som pridal precedeny vyvar z cerstvo postruhaneho zazvora (nespomeniem si, kolko som dal, mal som tusim jeden ten koren). Potom som pridal asi pol kila medu. Vsetko asi na 20 litrov. A potom som to nechal spodne odkvasit.

Vysledkom bol normalny leziak, ktory mal taku trosku ostrejsiu chut po zazvore a jemne medove tony. Nebolo to nic silne, a v podstate to bolo aj dobre, pretoze zazvor je dost aromaticky a prilis vela medu by asi sposobilo ovocnu prichut.