Titulná strana Eshop Oznamy a akcie Predajcovia O pive Diskusia Navštívili sme Návštevná kniha Pozvánky
Úvodní stránka Nachádzate sa: Diskusia > Otázky pre MISTRA SLÁDKA > stáčanie a ležanie
Užívateľ: Prihlásiť Košík (0.00 €)

Prihlásenie k odberu noviniek:

Technická pomoc:
+421 948 528 889 – O2–Telefonica
+421 911 528 889 – T-Mobile
+421 905 528 889 – Orange

Diskusia | Otázky pre MISTRA SLÁDKA | stáčanie a ležanie

Diskusia > Otázky pre MISTRA SLÁDKA > stáčanie a ležanie
Pridať príspevok

stáčanie a ležanie

03.02.11 12:15:15 (Odpovedať)
práve mi 3 dni spodne kvasí pivko pri teplote 10-11°C, čoskoro sa chystám zberať deku (ešte nie je moc šinavá) a chcem sa opýtať ako zistím kedy mladé pivo dokvasí a môžem ho stáčať? pivo kvasím v uzavretej nádobe s kvasnou zátkou-stačí ju sledovať? Pridáva sa do fliaš na ležanie drops aj pri spodne kvasených pivách?

Stacanie a lezanie

03.02.11 15:30:37 (Odpovedať)
Sebo
Ahoj Radek. Tak okrem tych teplot a zbierania deky sa to od vrchne kvasenych piv prilis nelisi. Takze ano treba sledovat v prvom rade kvasnu zatku. Pokial sa bublanie skonci tak sa da predpokladat ze kvasenie je ukoncene. Pripadne odmeraj hustotu. Ale asi by ti bolo lepsie kupit cukromer. Niektori pivovarnici stacaju pivo pri zbytkovom cukre 4,5% a vtedy dokvasi vo flasiach. Pokial ho nechas celkom dôjst no tak samozrejme musis pouzit drops. Pozor pri obsahu cukru 4,5% to samozrejme este bubla ale obsah cukru je uz na urovni pri ktorej nehrozi prepenenie pripadne explozia flase.

cukromer

04.02.11 07:52:00 (Odpovedať)
takže ak nechcem použiť drops tak to necham dokvasit az kym nebude cukornatosť 4,5% a stočím do fliaš alebo počkám kým bude cukornatosť 0% a vtedy to stočím a pridám drops. ak to spravne chapem tak je to jedno, rozdiel je len vo vyšších nákladoch ak chcem použiť drops. chcem si kupiť cukromer ale ak ho nedostanem a použijem hustomer tak aké hodnoty zodpovedajú vyššie uvedeným hodnotám cukru? niekde som sa dočítal že 4,5% cukornatosť je hustota asi 1006-1008. aké su tvoje skusenosti /vedomosti?
dá sa použiť namiesto cukromeru aj muštomer? alebo ten je vhodný iba na mušt.
ďakujem aj za predchádzajúce odpovede, veľmi mi pomohli.

Cukromer

04.02.11 08:51:23 (Odpovedať)
Sebo
Ahoj Radek. Ked mas cas sledovat vyvoj kvasenia tak to mozes stocit pri tych 4,5%. Ja na to cas nemam a preto to nechavam cele prekvasit a pouzivam drops. Nie som si isty ci to prekvasi totalne na 0% to asi nie. Nejaky zbytkovy cukor tam nameras. Niektori pivari drops neuznavaju (vraj naco pridavat cukor), ale osobne si myslim ze takato mala davka cca 3g sa neprejavi na chuti. Respektive rozdiel je asi tazko postrehnut jazykom.
Co sa tyka pomer cukor/hustota tak tu ti neporadim. Toto ma zatial nenapadlo preskumat. Ale cukromer by si nemal mat problem kupit. Na nete najdes aj internetove obchody ktore ti ho poslu. Pripadne sa zastav v obchode s vinarskymi potrebami myslim ze by ti vedeli pomoct.
Ten mustomer ma aku stupnicu? Teoreticky ho mozes pouzit. Ale ak si nebudes isty tak to nechaj celkom prekvasit a pouzi drops. Ved stale sa ucime a vsetko je o skusenostiach...

spodne kvasenie

09.02.11 14:52:09 (Odpovedať)
huascaran
Ja som sa kdesi docital, ze pena sa zberat nema a ze stacat by sa malo, ked sa pena zacne prepadavat (zrejme vtedy ta tekutina dosiahne spravnu hustotu na stacanie). V podstate ani v pivovaroch penu nedavaju prec a sladek len pozrie, ci uz treba stocit.

Takze aj tak som to spravil. Az na to, ze som do flasiek pridaval drops. Pivo sa vydarilo, az na to, ze dost penilo pri nalievani do poharov, a tiez dost striekalo pri otvarani flasi. Niekolko flias aj roztrhlo, takze bol dobry bordel v pivnici.

Dalsiu davku som robil tak isto, len som nedal drops a bolo to uz lepsie.

Deka

09.02.11 17:15:31 (Odpovedať)
Sebo
Tak pivovary ktore varia ozajstne poctive pivo deku zbieraju. Bavime sa o spodne kvasenych pivach. Pri vrchne kvasenych ju netreba zbierat ale aj tu existuju pivovary, ktore ju zbieraju. Nezbierana deka moze dat pivu kyslu chut a v tom horsom pripade pivo skysne.
To ze ti flase vybuchovali je preto, lebo si este nemal ukoncenu primarnu fermentaciu. Treba merat hustotu hustomerom pripadne zbytkovy cukor sacharometrom. Potom by sa ti to nestalo.

Refraktometer

14.02.11 09:45:56 (Odpovedať)
Na meranie cukornatosti môžete použiť refraktometer z našej ponuky:
http://www.domacemikropivovary.sk/e-obchod/prislusenstvi/laborator/refraktometr-0-32--brix---atc

OJBiINLa

04.09.11 12:53:04 (Odpovedať)
I was really confused, and this anwesred all my questions.

wghXzgoCDlpYFfKC

04.09.11 14:26:45 (Odpovedať)
A2gj11 nabyzzwfrmbm

sTFFoWoaEmf

05.09.11 16:21:16 (Odpovedať)
HmLNzm , [url=http://egeatzqruikv.com/]egeatzqruikv[/url], [link=http://orqjezpujdgs.com/]orqjezpujdgs[/link], http://atefyvemmkjq.com/

salWBnFAScD

06.09.11 11:19:15 (Odpovedať)
c3dZnD vlqaahmryqku

KWfBFOHLdKvpp

04.09.11 13:51:58 (Odpovedať)
A good many valaeubls you've given me.