Ahoj,
bol by som rad, keby Mistr Sladek toto skusil nejako objasnit. Slovensky zakon samozrejme vobec nemysli na malickych pivovarnikov. pozeral som zakon a toto male varenie piva tiez podlieha plateniu dani...
Ako teda na to?
- Alternativy ktore vidim: nikomu nic nepovedat a varit "nacierno"
- prihlasit sa a platit. kolko realne vychadza ta dan? kolko stupnov plato ma pivo, napr. pivo z vasich mladinovych koncentratov. Totiz, ak by islo o 10 stupnove pivo, tak rozumiem, ze dvadsat litrov piva by dan bola 1.22 EUR * 10 * 0.2, teda 25 centov. Ratam to spravne?
Beruc do uvahy, ze pokuta za dane sa vyrubuju ak danovy nedoplatok presianhne tusim 5 EUR, znamena to ze mozem za rok 20 krat varit bez toho aby som platil dan... hoc aj vsetko pooznamujem.
- akykolvek iny pristup?
Dakujem.
Tomas
Dane
brewer
čo si pako?
rob si pivo doma a neplať nič.
Aký zákon? Uveď číslo poprípade znenie.
Chudoba bude platiť dane a politici to dajú Grekom,Talianom,Španelom a iným cigáňom.
Možno to znie sebecky,ale v prvom rade mysli na seba.
Slováci preberte sa veď platíme najväčšiu DPH 20%.
To nie je nikde v europe.
Dane
Tejto problematike sme sa venovali aj my. Iná odpoveď prišla z okresného CU, iná z krajského CU, iná z Bratislavy.
Skončilo to asi tak, že nám sľúbili, že budú pripomienkovať zákon o spotrebnej dani z piva tak, aby sa v ňom jasne písalo, že domáce varenie piva pre vlastnú spotrebu v objeme napr. 200 litrov (ako je to v ČR) nepodlieha dani.
Zatiaľ sa nič nestalo.
Aby ste mohol zaplatiť daň, potrebujete vedieť koľko stupňov Plato vaše pivo obsahuje. To si musíte dať laborátorne zistiť (nemôžete prísť na CU a povedať, že moje pivo má toľko a toľko a hotovo). Toto laboratórne zistenie stojí cca 70,- €. Daň, ktorú zaplatíte z jednej várky piva (23 l) vám vyjde niekoľko centov! Myslíte, že toto niekto bude robiť? Nikto.