Titulná strana Eshop Oznamy a akcie Predajcovia O pive Diskusia Navštívili sme Návštevná kniha Pozvánky
Úvodní stránka Nachádzate sa: Diskusia > Vaše rady a postrehy > moje prvé pivo
Užívateľ: Prihlásiť Košík (0.00 €)

Prihlásenie k odberu noviniek:

Technická pomoc:
+421 948 528 889 – O2–Telefonica
+421 911 528 889 – T-Mobile
+421 905 528 889 – Orange

Diskusia | Vaše rady a postrehy | moje prvé pivo

Diskusia > Vaše rady a postrehy > moje prvé pivo
Pridať príspevok

moje prvé pivo

23.06.08 13:01:11 (Odpovedať)
Zdravím všetkých milovníkov piva. Objednal som si mladinový koncentrát od Muntons z 1. triedy DARK MILD. Bývam v paneláku a tak som kvasil v pivnici pri teplote cca 22 stupňov. Predtým som všetko dezinfikoval a opláchol teplou a studenou vodou. Na dezinfekciu som použil SAVO PRIM. To isté platilo aj pri fľašiach. Odkladal som si sklenené fľaše ako aj plastové určené na fľaškovanie piva. Vodu som použil z obchodu s názvom DOBRÁ VODA, ktorá je určená pre kojencov. Chcel som kúpiť priamo výrobok KOJENECKÁ VODA, ale DOBRÁ VODA mala na štítku lepšie parametre. Aspoň tak som to posúdil pri porovnávaní štítkov v obchode. Kvasenie sa ukončilo po piatich dňoch. Prišlo na rad stáčanie do fliaš. Plastové fľaše som uzatváral nepoužitými vrchnáčikmi, ktoré som získa z výroby, kde sa plnia plastové fľaše. Problém bol len so zátkovačom EKONOMY. Na českej diskusii nájdete ľudí, ktorí s ním aj nejaké fľaše rozbili. Ak chcete, aby boli fľaše dobre uzavreté, je potrebné ho trochu nakláňať na hrane korunného uzáveru a tak nabíjať, inak korunný vrchnák nedosadne. Po dvoch týždňoch po fľaškovaní som otvoril prvú fľašu. Manželke som tvrdil, že nemôžeme čakať penu ako u bežného piva, ale na moje prekvapenie bola pena bohatá, na nerozoznanie od ostatných pív. Pivo chutí výborne. Je tmavej farby. Je osviežujúce a chutí aj manželke, ktorá inak pivo nemusí. Nie je to pivo ako z pivovaru U Fleku, ale hneď som si ho zamiloval. Nie je totiž veľmi horké a je ľahké. Vyrobil som si vlastnú etiketu a pivo si získava aj mojich priateľov a blízkych. Určite ešte nejaké vyrobím.

parada

15.06.09 10:03:26 (Odpovedať)
hey hou )) prve moje pivo a vysledok viac ako dobry. zalozil som na skusku mutons z prvej triedy bitter dezinfekcia tepla voda a chemopro oxi, a oplachnutie teplou vodou nariedil som to na 21 litrov. voda z vodovodu bo na studnicku sa mi nechcelo. kvasinky som dal do pohara s teplou vodou rozmiesal a par krat som ich prelial z pohara do pohara a pridal do suda. zatiaho som poradne vrchnak zalozil kvasnu zatku a cakal . teplota 20st. o 5 hodin zacalo divoko kvasit musel som dolievat vodu do zatky bo ju vyhadzovalo von teplota stupla na 22st. mokry uterak to zrazil na 21st. po dvoch dnoch to bublalo len raz za 5 min postupne uberalo na intenzite. nechal som to 10 dni aj ked posledne 4 dni to uz takmer nebublalo. natiahol som to do 1 litrovych flias od MR sladka nahadzal po dva kusy drops do flase a cakal znova. teplota jak pri 1 fermentacii. po 5 dnoch som vytiahol prvu flasku zavolal som mamku a tata na kostovku na moje prekvapenie chutilo dobre CO2 akurat pena bohata trochu zakalene kedze este fermentovalo. z celej varky som musel ale skryt 3 flase pretoze hned jak dofermentovalo a dal som dalsiu flasu do obehu uz nestihlo lezat dalsie 3 tyzdne za dva dni my ho vypili vsetko, este aj moja mamka co vobec nepije si ho spokojne lievala a pochvalovala tata ani nevravim na gauci pred televizou spokojne ochutnaval. povodny zamer bol ale iny chcel som navarit pivo pre kamaratov co robia v cechach a dojdu cez leto ze ich prekvapim skocime niekam na chatu a daju si do nosa ale uz neni cim :D musel som teda teraz vo stvrtok zalozit dalsie pivko teraz pre zmenu som zalozil mutons dark mild rovnaky postup jak pri bitter kvasinky aktivovane. dva dni burlive kvasenie po 4 dnoch to buble 1x za 3hod hustota podla navodu podla chuti a vone je to vyprchnute pivo dnes naobed ide do flias ale toto uz ukryjem nech mi to zas vsetko nevypiju a mam sa cim ponuknut kamaratov ale jak to vidim budem musiet zalozit hned dalsie lebo to dopadne tak ze to zas vsetci vypiju za chvilu ani lezat nestihne :D. prajem vsetkym hodne zdaru a kvalitne pitelne vysledky :)))

p.s.

15.06.09 10:17:44 (Odpovedať)
j zabudol som sa opytat ci nebudete mat v ponuke pol litrove flasky s patentnym uzaverom a ci by nebolo mozne nejak vycistit to pivko myslim tym druhu fermentaciu urobit v druhej fermentacnej nadobe alebo nejakom demijone s ventilom na spodu a az po druhej ferm. stacat do flias ciste pivko ? j a nebude nejaka akcia jak je teraz v cechach 3 za cenu 2 :D ale aj tak asi nakupim viac a bude mi treba aj dalsie dve ferm nadoby ale teraz asi kupim tie 50L :D zatial ale cakam co bude z druhej varky potom by som na leto navaril viac

)))

15.06.09 16:18:43 (Odpovedať)
zabudol som napisat ze v oboch pripadoch som pouzil maltozu znalec od mr sladek

"Panic"

29.06.11 15:56:49 (Odpovedať)
Milan Michalič
Ahojte, komunita. Dnes mi došiel "hrniec", DVD som si pustil v práci a už sa teším na prvé varenie. Držte prsty :-)

Meranie hustomerom

14.02.12 17:49:30 (Odpovedať)
Zdar vsetkym nadsencom domaceho piva...prosim vas kto mi vie poradit k sade co som dostal mam polsky hostomer alebo ako by som to nazval su tam 3 merania obsach cukru Blg,koncentracia alkoholu% a obsach cukru g/l pri zalozeni som neodmeral pociatocne hodnoty a teraz potrebujem vediet na akych hodnotach mam skoncit pri tychto 3 hodnotach dnes som nieco nameral ale vobec neviem co by to asi chcelo aj nejaku tabulko...dik za promptne odpovede

hustomer

17.02.12 12:13:46 (Odpovedať)
marek
Mas tam obsah alkoholu ten je len orientacni, potom teda ak mame rovnake tak je tam obsah cukru gr/l to us je smerodatna hodnota ta urcuje kolko mas este cukru v mladom pivku, no a potom je tam hustota bij ta urcuje hustotu piva a s hustoti si prepocitas kolko tam mas toho cukru..
Dost prepoctou je tu len treba vediet anglicki http://www.kotmf.com/tools/

hustota-doplnok

17.02.12 12:26:01 (Odpovedať)
marek
ja mam rad nasitene piva tak stacam pri cca 1020 as 1018 hustoti co je vprepocte cca nieco pod 5% obsahu cukru (vipocet s hlavy nieje presny) do takto stoceneho piva nepridavam us nic ziadni drops ani cukor piva mam vzdi nasitene s krasnou penou, ak to presvihnem a obsah klesne na cca 1010 hustoti tak potom us do kazdej flaski dam racej ten jeden drops. Musim vsak dodat ze meranie stim hustomerom co mam ja asi aj ty nieje as tak presne odporucam ked to chces mat presnejsie zakupit daki cukromer s presnejsou stupnicou

Prve pivo

24.02.12 00:07:30 (Odpovedať)
Lubo Sabo
Caute. Som prvovaric. Robil som muntons Premium bitter. Vsetko som sa snazil spravit poriadne podla navodov akurat som nemal hustomer ked som pivko zakladal a pouzil som vodu priamo z vodovodu. Prva fermentacia prebehla behom troch dni pri teplote 21-22C. Na stvrty den ked sa nic nedialo niekolko hodin a hladiny v zatke boli vyrovnane som to stocil do flias 0,5l do kazdej pridal 1ks drops. Nechal lezat dalej pri rovnakej teplote 4 dni. Ked som otvoril flasku na skusku tak pivko malu minimalnu penu - vacsiu malo iba ked som rozmiesal - rozkrutil vo flasi posledne deci a nalial do pohara. Chut je dobra ale pripada mi to trochu vodove, riedke. Nasytene bolo ako velmi jemne sytena mineralka. Myslite ze ked sa to necha lezat este dalsie tyzdne ako sa doporucuje tak sa to spamata? Dakujem.

počkať

24.02.12 10:40:51 (Odpovedať)
Jednoznačne treba počkať, efekt sa dostaví najskôr po 3 týždňoch a neskôr.

cakat

24.02.12 11:30:49 (Odpovedať)
Lubo
dakujem

posielania mailov

14.02.12 17:58:15 (Odpovedať)
Nechtiac som si odhlasil posielanie diskusii na moj mail