Prve pivo
Ahoj Dusan. Ten Woodforde´s je dobry vyber. Tiez som ho robil a stacal som ho na vianoce. Trosku dlhsie mi dozrieval boli citit ovocne tony ale to je asi tym ze dozrieval pri cca 13-15 °C tak mu to dlhsie trvalo. Ale pivo je to teraz dobre a uz sa tesim na dalsie od tohto vyrobcu (dozrieva mi Nelson).
Co sa tyka tvojej otazky tak ja pouzivam balenu vodu Toma. S nou sa mi tak nejak dari tak som pri nej zostal. Teoreticky mozes pouzit aj vodu z vodovodu. Myslim ze vo vseobecnosti mame kvalitnu vodu v nasich vodovodoch. Samozrejme to nemusi platit vsade. Pokial ale pouzijes vodu z vodovodu tak ju prevar. Potrebujes sa zbavit chloru. Kvasinky si totiz s chlorom moc nerozumeju. Problem je ze pri prevareni zbavis vodu aj kyslika. A ten zase kvasinky potrebuju. Preto vodu prevzdusni napriklad nalievanim z vysky a dobrým premiesanim. Vela stastia.
Co sa tyka tvojej otazky tak ja pouzivam balenu vodu Toma. S nou sa mi tak nejak dari tak som pri nej zostal. Teoreticky mozes pouzit aj vodu z vodovodu. Myslim ze vo vseobecnosti mame kvalitnu vodu v nasich vodovodoch. Samozrejme to nemusi platit vsade. Pokial ale pouzijes vodu z vodovodu tak ju prevar. Potrebujes sa zbavit chloru. Kvasinky si totiz s chlorom moc nerozumeju. Problem je ze pri prevareni zbavis vodu aj kyslika. A ten zase kvasinky potrebuju. Preto vodu prevzdusni napriklad nalievanim z vysky a dobrým premiesanim. Vela stastia.
Prve pivo
Dakujem za odpoved, a ešte jedna otazočka, čo sa tyka teploty pre prve kvasenie, požadovanu teplotu dosiahnem len v byte a tak sa chcem spýtat na možny zapach, pripadne prekvasenie a nasledne vytečenie z nadoby??
Prve pivo
Dusan ak musis kvasit pivo v byte tak vyber podla moznosti najchladnejsie miesto. Ak sa nemylim tak Woodforde´s doporucuje teplotu 18-20°C. Pokial bude pivo kvasit pri vyssej teplote dajme tomu 22°C tak to este nie je ziadna tragedia. Vyssie teploty mozu sposobit trochu burlivejsie kvasenie a v chuti sa mozu objavit ovocne tony. Ale tu by som sa obaval pokial by boli teploty este vyssie.
Vytecenia z nadoby sa obavat nemusis a co sa tyka zapachu tak myslim ze to nie je nic hrozne a v beznej miestnosti sa to viac menej strati. Samozrejme ze cez kvasnu zatku unika CO2 a ma to svoj charakteristicky pach ale naozaj to nie je nic kvoli comu by si sa musel trapit.
Len jedna poznamocka: najchladnejsie byva v spalni. Ale to si dobre rozmysli ci tam nadobu umiestnis. To pravidelne bublanie moze byt rusive a tvoja polovicka (ak ju mas) by ciste teoreticky nemusela mat pochopenie :-)
Vytecenia z nadoby sa obavat nemusis a co sa tyka zapachu tak myslim ze to nie je nic hrozne a v beznej miestnosti sa to viac menej strati. Samozrejme ze cez kvasnu zatku unika CO2 a ma to svoj charakteristicky pach ale naozaj to nie je nic kvoli comu by si sa musel trapit.
Len jedna poznamocka: najchladnejsie byva v spalni. Ale to si dobre rozmysli ci tam nadobu umiestnis. To pravidelne bublanie moze byt rusive a tvoja polovicka (ak ju mas) by ciste teoreticky nemusela mat pochopenie :-)
prve pivo
...tak prve pivo Woodfordes - Wherry Bitter uvarene, a teraz čakam ako dopadne hlavne kvasenie, priebezne budem informovat :)
... ešte by som sa chcel opytat, ake flase doporucujete a ake mate skusenosti, a ci sa daju niekde objednat sklenene s patentovym (ci ako sa to vola, nie klasicke, na korunkovy uzaver) uzaverom.
... ešte by som sa chcel opytat, ake flase doporucujete a ake mate skusenosti, a ci sa daju niekde objednat sklenene s patentovym (ci ako sa to vola, nie klasicke, na korunkovy uzaver) uzaverom.
Prve pivo
Ahoj Dusan. Tak ja osobne pouzivam zasadne sklenene flase. Je sice asi pravda ze PET flase sa pri neumyselnom presyteni roztiahnu a tak zvacsia svoj objem co ma za nasledok ze sa lepsie vysporiadaju s tlakom. Nemam s tym ale osobnu skusenost. Davam prednost sklu pretoze plast nemam rad. Neverim mu. Plast casom degraduje a uvolnuje latky ktore ja pit nechcem. Kazdy samozrejme na to moze mat iny nazor.
Co sa tyka tych sklenenych flias s pakovym uzaverom tak mas moznost kupit ich v predajni kde pivo v takych flasiach predavaju alebo sa pozri na stranku www.bricol.sk kde ich tiez ponukaju.
Co sa tyka tych sklenenych flias s pakovym uzaverom tak mas moznost kupit ich v predajni kde pivo v takych flasiach predavaju alebo sa pozri na stranku www.bricol.sk kde ich tiez ponukaju.
prve pivo - kvasenie
založil som prvu varku, a chcem sa opytat, po akom case by to malo zacat kvasit, už je to 24 hod. a nic, kde som mohol urobit chybu.
Teplota na nalepenom teplomere je 20°C
Teplota na nalepenom teplomere je 20°C
prve pivo
tak pivo (Woodfordes - Wherry Bitter)uz kvasi, druhy den snad neustale, 4 den po navareni som nevidel uz ziadne bublinky, hustomer je na 1020, asi to necham ešte 2-3 dni a potom odmeram hustotu. v navode je stočit do flias pri 1014, je to tak ok, alebo ... ???
Hustota
Je to tak OK, a postupujete správne. Ale ak v podstate pivo prestane bublať alebo bublina prebehne raz za hodinu, môžete stáčať.
prve pivo
... pivo stocene po 6 dnoch, hustota 1014-1016, a teraz uz len cakat, tak snad to dobre dopadne.
prve pivo
po piatich dnoch vo flaši (3dni pri 20°C/2dni do 15°C) ma pivovu chut, aj pena nejaka bola, ale malo CO2, tak snad to bude po par dnoch ešte lepšie ...
Počkajte...
Určite počkajte, 5 dní je naozaj málo na presýtenie CO2.
flasky
pozeram, ze patentne flasky tam maju 2x take drahe ako je zaloha. ja som minuly vikend kupil 2 basy bernarda na rodinnu oslavu a zabil som 2 muchy. samozrejme, ze ich uz nevratim.
flasky
to je tiez cesta na 0,5l, ale celkom zaujimave su tie väčšie 1,2 a 5l ...
Flasky
Majo ma pravdu. Asi najidealnejsie je ist do predajne kde predavaju pivo v takych flasiach a kupit prazdne flase. Ja som sam tak kupoval aj s bednickami a mam vyse 200 flias. Mam aj tie s pakovym uzaverom ale tu musis pocitat ze obcas treba vymenit to gumove tesnenie. Ale da sa kupit aj tu u Mistra sladka.