Titulná strana Eshop Oznamy a akcie Predajcovia O pive Diskusia Navštívili sme Návštevná kniha Pozvánky
Úvodní stránka Nachádzate sa: Diskusia > Vaše rady a postrehy > prve pivo
Užívateľ: Prihlásiť Košík (0.00 €)

Prihlásenie k odberu noviniek:

Technická pomoc:
+421 948 528 889 – O2–Telefonica
+421 911 528 889 – T-Mobile
+421 905 528 889 – Orange

Diskusia | Vaše rady a postrehy | prve pivo

Pridať príspevok

prve pivo

15.02.11 20:08:32 (Odpovedať)
Dusan Kasanicky
objednal som si mikropivovar Mistr Sladek a konc.Woodfordes - Wherry bitter a už len čakam na dorucenie ... aku vodu je najlepšie použit a comu sa vyvarovat. za kazdu radu a postrech dakujem

Prve pivo

16.02.11 07:58:10 (Odpovedať)
Sebo
Ahoj Dusan. Ten Woodforde´s je dobry vyber. Tiez som ho robil a stacal som ho na vianoce. Trosku dlhsie mi dozrieval boli citit ovocne tony ale to je asi tym ze dozrieval pri cca 13-15 °C tak mu to dlhsie trvalo. Ale pivo je to teraz dobre a uz sa tesim na dalsie od tohto vyrobcu (dozrieva mi Nelson).
Co sa tyka tvojej otazky tak ja pouzivam balenu vodu Toma. S nou sa mi tak nejak dari tak som pri nej zostal. Teoreticky mozes pouzit aj vodu z vodovodu. Myslim ze vo vseobecnosti mame kvalitnu vodu v nasich vodovodoch. Samozrejme to nemusi platit vsade. Pokial ale pouzijes vodu z vodovodu tak ju prevar. Potrebujes sa zbavit chloru. Kvasinky si totiz s chlorom moc nerozumeju. Problem je ze pri prevareni zbavis vodu aj kyslika. A ten zase kvasinky potrebuju. Preto vodu prevzdusni napriklad nalievanim z vysky a dobrým premiesanim. Vela stastia.

Prve pivo

17.02.11 07:28:20 (Odpovedať)
Dusan Kasanicky
Dakujem za odpoved, a ešte jedna otazočka, čo sa tyka teploty pre prve kvasenie, požadovanu teplotu dosiahnem len v byte a tak sa chcem spýtat na možny zapach, pripadne prekvasenie a nasledne vytečenie z nadoby??

Prve pivo

17.02.11 17:41:36 (Odpovedať)
Sebo
Dusan ak musis kvasit pivo v byte tak vyber podla moznosti najchladnejsie miesto. Ak sa nemylim tak Woodforde´s doporucuje teplotu 18-20°C. Pokial bude pivo kvasit pri vyssej teplote dajme tomu 22°C tak to este nie je ziadna tragedia. Vyssie teploty mozu sposobit trochu burlivejsie kvasenie a v chuti sa mozu objavit ovocne tony. Ale tu by som sa obaval pokial by boli teploty este vyssie.
Vytecenia z nadoby sa obavat nemusis a co sa tyka zapachu tak myslim ze to nie je nic hrozne a v beznej miestnosti sa to viac menej strati. Samozrejme ze cez kvasnu zatku unika CO2 a ma to svoj charakteristicky pach ale naozaj to nie je nic kvoli comu by si sa musel trapit.
Len jedna poznamocka: najchladnejsie byva v spalni. Ale to si dobre rozmysli ci tam nadobu umiestnis. To pravidelne bublanie moze byt rusive a tvoja polovicka (ak ju mas) by ciste teoreticky nemusela mat pochopenie :-)

prve pivo

23.02.11 20:02:21 (Odpovedať)
Dusan Kasanicky
...tak prve pivo Woodfordes - Wherry Bitter uvarene, a teraz čakam ako dopadne hlavne kvasenie, priebezne budem informovat :)
... ešte by som sa chcel opytat, ake flase doporucujete a ake mate skusenosti, a ci sa daju niekde objednat sklenene s patentovym (ci ako sa to vola, nie klasicke, na korunkovy uzaver) uzaverom.

Prve pivo

24.02.11 19:07:23 (Odpovedať)
Sebo
Ahoj Dusan. Tak ja osobne pouzivam zasadne sklenene flase. Je sice asi pravda ze PET flase sa pri neumyselnom presyteni roztiahnu a tak zvacsia svoj objem co ma za nasledok ze sa lepsie vysporiadaju s tlakom. Nemam s tym ale osobnu skusenost. Davam prednost sklu pretoze plast nemam rad. Neverim mu. Plast casom degraduje a uvolnuje latky ktore ja pit nechcem. Kazdy samozrejme na to moze mat iny nazor.
Co sa tyka tych sklenenych flias s pakovym uzaverom tak mas moznost kupit ich v predajni kde pivo v takych flasiach predavaju alebo sa pozri na stranku www.bricol.sk kde ich tiez ponukaju.

prve pivo - kvasenie

24.02.11 19:54:24 (Odpovedať)
Dusan Kasanicky
založil som prvu varku, a chcem sa opytat, po akom case by to malo zacat kvasit, už je to 24 hod. a nic, kde som mohol urobit chybu.
Teplota na nalepenom teplomere je 20°C

prve pivo

27.02.11 11:20:20 (Odpovedať)
Dusan Kasanicky
tak pivo (Woodfordes - Wherry Bitter)uz kvasi, druhy den snad neustale, 4 den po navareni som nevidel uz ziadne bublinky, hustomer je na 1020, asi to necham ešte 2-3 dni a potom odmeram hustotu. v navode je stočit do flias pri 1014, je to tak ok, alebo ... ???

Hustota

28.02.11 10:10:33 (Odpovedať)
Je to tak OK, a postupujete správne. Ale ak v podstate pivo prestane bublať alebo bublina prebehne raz za hodinu, môžete stáčať.

prve pivo

01.03.11 18:58:53 (Odpovedať)
Dusan Kasanicky
... pivo stocene po 6 dnoch, hustota 1014-1016, a teraz uz len cakat, tak snad to dobre dopadne.

prve pivo

07.03.11 14:50:23 (Odpovedať)
Dusan Kasanicky
po piatich dnoch vo flaši (3dni pri 20°C/2dni do 15°C) ma pivovu chut, aj pena nejaka bola, ale malo CO2, tak snad to bude po par dnoch ešte lepšie ...

Počkajte...

14.03.11 10:04:28 (Odpovedať)
Určite počkajte, 5 dní je naozaj málo na presýtenie CO2.

flasky

24.02.11 20:06:30 (Odpovedať)
pozeram, ze patentne flasky tam maju 2x take drahe ako je zaloha. ja som minuly vikend kupil 2 basy bernarda na rodinnu oslavu a zabil som 2 muchy. samozrejme, ze ich uz nevratim.

flasky

24.02.11 20:12:14 (Odpovedať)
Dusan Kasanicky
to je tiez cesta na 0,5l, ale celkom zaujimave su tie väčšie 1,2 a 5l ...

Flasky

25.02.11 07:12:46 (Odpovedať)
Sebo
Majo ma pravdu. Asi najidealnejsie je ist do predajne kde predavaju pivo v takych flasiach a kupit prazdne flase. Ja som sam tak kupoval aj s bednickami a mam vyse 200 flias. Mam aj tie s pakovym uzaverom ale tu musis pocitat ze obcas treba vymenit to gumove tesnenie. Ale da sa kupit aj tu u Mistra sladka.

rada

15.11.11 10:19:41 (Odpovedať)
roman schneider
Ahoj,tiež som si kúpil domáci pivovar a pri čítaní diskusií som čítal aj tvoje príspevky. Vidím, že ty už si asi dosť zbehlí keďže sa v tom pohybuješ už vyše pol roku takže otázka na profíka ktorý koncentrát bol podľa teba Naj? Dik A na zdravie :-)

informácia

17.11.11 17:27:29 (Odpovedať)
Ahojte,pivári.Zatiaľ nemám mini pivovar,ale by ma zaujímalo,či sa to finančne oplatí.Napríklad,aké sú náklady na jeden liter piva.Ak to máte niekto zrátané napíšte mi prosím.Ja s týmto nemám absolutne žiadne skúsenosti.Ďakujem ahojte a nech to dobre varí,

informacia-cena

19.11.11 01:19:32 (Odpovedať)
Marek
Podla toho co robis ale dokazes si to zratat aj sam... nakladi deleno pocet piv co virobis!! Skoncetratou pri pouziti maltozi a drobsu je to cca 15korun jedno 0,5l pivo(+stravis pritom cca 4hodini zarabanie, umivanie flias a flaskovanie), ak pivo varis s kupeneho jacmena tak ta to vinde cca 5as6sk jedno pivo + plin(ten este nemam zratani), (stravis pritom ak sa neponahlas 12h+3h mletie, varenie, cedenie,varenie, flaskovanie) ak si robis vlasni jacmen tak naklad na pivo je cca 3sk ale k 15h si prirataj cas co stravis pri jacmeni(co sa estelen chistam robit) takze ak milujes pivo a bavita praca okolo toho tak ti odporucam poslednu variantu budes mat sneho najvecu radost ale ak ta nebavi praca a starosti okolo varenia (hlavne neuspech bo sa stava ze ti vsetko vinde nazmar) tak ti odporucam kupit si dke pivko v akciji co myslim pri 1,5litrovich flasiach sa teras pohibuje okolo 9sk... Jednoducho pivo musis milovat abi si nieco taketo robil....

"rada"

19.11.11 10:13:07 (Odpovedať)
Sebo
Ahoj. Tak vybrať "najlepší" koncentrát je zrejme nemožná úloha. Každému totiž chutí niečo iné a preto s mojim názorom nemusí nikto ďalší súhlasiť. Ale mám pár osvedčených tipov. Napríklad od Coopers-u PILSENER nikdy nesklame a keď ho necháš vyzrieť pár mesiacov (ak toľko vydržíš čakať) budeš spokojný. Z tmavých pív mám rád tiež od Coopers Irish Stout. Nestalo sa že by niekomu nechutil. Práve naopak. Jednoducho treba skúšať a skúšať a nebáť sa experimentovať. Za tie roky čo sa venujem tomuto koníčku som toho vyskúšal dosť. Boli aj prípady keď mi niektoré pivo nesadlo. Ale kedže je to otázka vkusu a inému by možno práve to chutilo, nebudem tu uvádzať konkrétne koncentráty, aby som nikoho nezavádzal. Veľa šťastia...