Úvod » Mladinové koncentráty » MISTR SLÁDEK » Spodne kvasené pivá » Mistr Sládek - Sládkov Ležiak, 1,7kg
Svetlý ležiak plzeňského typu, vyrobený na základe tradičných receptúr českého ležiaka; pre skúsenejších sládkov upravený pre spodné kvasenie.
Názov: mladinový koncentrát
Zloženie: jačmenný slad, chmeľ, voda, sušené kvasinky
Alergény: A1
Čistá hmotnosť: koncentrát - 1,7kg, kvasinky - 7g
Krajina pôvodu: EU
Doporučený objem várky: 23l
Horkosť EBU: 60-65
Farba EBC: 9-14
Výživové údaje na 100g výrobku:
Návod na použitie:
1. Odstráňte plastové viečko a vyberte vrecko s kvasinkami.
2. Dajte plechovku na 5 min. do horúcej vody (obsah sa po zahriatí lepšie vyprázdni). Potom obsah plechovky prelejte do sterilizovanej fermentačnej nádoby. Pridajte 3,5l horúcej vody a 1kg maltózy Mistr Sládek (alebo sladový výťažok Mistr Sládek tekutý, svetlý - 1,7kg) a všetko dôkladne premiešajte. Doplňte studenou vodou na objem 20-23l a výslednú teplotu 17-22oC (dosiahnete dolievaním studenej alebo horúcej vody podľa potreby). Dôkladne miešajte, aby sa všetky zložky úplne rozpustili.
3. Pokiaľ je teplota mladiny v rozsahu 17-22oC pridajte kvasinky a poriadne rozmiešajte. Kvasinky doporučujeme vopred rozkvasiť nasledovným spôsobom: v 100ml prevarenej a ochladenej vody s teplotou 26oC kvasinky najskôr rehydratujte, čo trvá asi 30min., pozvoľna premiešajte a potom ich prelejte do fermentačnej nádoby s mladinou a dobre premiešajte.
4. Uzatvorte fermentačnú nádobu, nasaďte kvasnú zátku naplnenú studenou prevarenou vodou. Fermentácia trvá 5-7 dní pri telote 12-22oC (optimálna teplota je 14-17oC). V momente, keď začne pena (deka) vo fermentačnej nádobe klesať a objavia sa na nej hnedé fľaky (lamely), odstráňte penu. Ak sa už z kvasnej zátky neuvoľňuje CO2 (teda už nebuble a hladiny sa vyrovnali), fermentácia je ukončená (alebo ak máte hustomer, hustota klesne pod 1010°).
5. Potom pivo stočte do dezinfikovaných fliaš, súdkov a pod. a pridajte fermentačný drops (1ks na 0,5l) alebo 4g (kávovú lyžičku) maltózy. Po zatvorený nechajte stáť 10 dní pri teplote 18-25oC, aby prebehla druhotná fermentácia.
6. Potom odložte fľaše na chladné a tmavé miesto po dobu najmenej 21 dní alebo než je pivo úplne čisté a kvasinky usadené na dne. Pokiaľ pivo necháte takto uskladnené, zvýraznia sa jeho chuťové charakteristiky a docielite špičkovú kvalitu Vášho piva. Trvanlivosť takto uloženého piva je najmenej 2 roky.